Polietilen Köpük Nedir?
Günümüzde ambalaj malzemeleri arasında kullanımı sıklıkla tercih edilen ve çok yönlü ürünlerden biri polietilen köpüktür.
Kelime anlamı çok sayıda etken anlamına gelen polietilenin üretiminde küçük etilen molekülleri bulunur. Özellikle son zamanlarda polietilen köpük, sağlam yapısı, kullanışlı özellikleri ve sınırsız uygulama potansiyeli ile neredeyse her sektörde kullanılır.
Polietilen köpük, dayanıklı, yüksek yalıtım özellikli, kapalı hücreli bir malzemedir. Su geçirmez ve mekanik olarak dayanıklı bir yapıya sahiptir. Hafif, esnek bir malzemedir ve üstün koruma özelliğine sahiptir. Geri dönüşümlü özellikte olması, en büyük kullanım avantajlarından biridir. Kimyasallara ve neme, küflenmeye karşı direnç sağlar.
Polietilen köpük ambalaj, özellikle mobilya, elektronik ürünler, araba parçaları vb. ürünlerin korunması amacıyla, ambalajlamada kullanılır. Otomotiv, beyaz eşya, , inşaat, izolasyon, ambalaj, tekstil, ortopedi vb. gibi pek çok farklı sektörde kullanım alanı mevcuttur.
Genellikle özen gerektiren malzemelerin taşınması sırasında darbeleri, kırılma ya da çizilmeleri önlemek amacıyla polietilen köpük kullanılabilir.
Ambalajlama ürünlerinin yanı sıra yalıtım sektöründe de kullanılabilir. Duvar arası, parke altı gibi yapılarda ses ve ısı yalıtımını sağlamaya yardımcı olabilir.
Yüksek yük taşıma kapasitesine sahip olan polietilen köpük ambalaj parçaları, üstün bir koruma sağlar.
Kapalı hücreli polietilen köpük ürünler, çapraz bağlı hücre yapısı sayesinde yüksek ısı, nem, akustik ve vibrasyon performansına sahiptir.
Taşınacak ürün, yük ya da malzemenin yapısına göre polietilen köpük ambalaj malzemesi de, tasarımını da farklılık gösterebilir.
Farklı kalınlık, yoğunluk, uzunluk ve genişlikte üretilmiş ürünler mevcuttur. Genellikle polietilen köpük kalınlığı 100 mm’ye kadardır. Polietilen köpüğün ortalama yoğunluğu ise 30 kg/m3’tür.
Üretim özellikleri, kullanım alanlar, avantajları ve çevresel faktörler göz önüne alındığında polietilen köpük ürünlerin kullanımının son derece avantajlı olduğunu söylemek mümkündür.
Polietilen Köpük Özellikleri Nelerdir?
Polietilen köpük malzemelerin plastik ürünlere kıyasla daha hafif olması, yalıtım özelliğinin bulunması, üretimindeki düşük enerji maliyeti tercih her geçen gün daha fazla tercih edilmesinde etkili olmaktadır. Tüm bunlara ek olarak; polietilen köpüklerin işlenmesi ve imal edilmesi kolaydır.
Polietilen köpükler; yapılarda yalıtım, otomobil, ambalaj, endüstriye, spor malzemeleri, profiller, zemin kaplama malzemeleri, otomobil kaplama, iç dekorasyon uygulamaları gibi pek çok alanda kullanılabilir.
Polietilen köpük özellikleri aşağıdaki gibidir:
-
Düşük ısı geçirgenliğine sahiptir. Isı kaybının yaşanması istenmeyen boru izole işlemlerinde, derin dondurucu, klima gibi eşyalarda kullanılabilir.
-
Termal iletkenlik ve darbe emme özelliğine sahiptir.
-
Geri dönüşümlüdür, yeniden işlem görebilir.
-
Çevre dostu bir üründür.
-
Esnek, kokusuz ve hafif bir yapıya sahiptir.
-
Darbelere, yırtılmalara ve delinmeye karşı dayanıklıdır.
-
Kimyasal maddelere karşı dayanıklılık gösterir.
-
Ses ve titreşim emme özelliği vardır. Elektrik motor gibi sesli çalışan cihazların ses yalıtımında kullanılır.
-
Toz tutmaz ve uzun süreli kullanıma uygundur.
-
Polietilen köpük ekonomiktir.
Derz derinliklerinin ayarlanmasında, derz ve dilatasyon izolasyonunda kullanılan dolgu kimyasallarının desteklenmesinde derz dolgu fitili kullanımı tercih edilir.
Polietilen köpük derz dolgulu fitili; kapı ve pencere gibi yapıların birleşim yerlerinde dolgu malzemesi olarak da kullanılır. Derzlerde kullanılan kimyasal dolgunun zemine yapışmasının önüne geçer ve zemin hareketinin daha iyi karşılanmasına yardımcı olur.
Polietilen köpük ürünün üretimi, polietilen esaslıdır. Kokusuz, esnek ve sıkıştırılabilir bir yapıya sahiptir. Hava ve su geçirmez özelliği ile kullanışlıdır. Ekonomiktir ve derj mastiğinin ömrünü uzatmada etkilidir.
Polietilen Köpük Bant Kullanım Alanları Nelerdir?
Tek taraflı ya da çift taraflı olarak üretilen polietilen köpük bantlar izolasyon amacıyla kullanılır.
Polietilen köpük bantların içeriğinde yoğun miktarda köpük bulunur. Bu da dışarıdan gelecek zararlara karşı daha dirençli olmasında ve yüksek mekanik özelliğe sahip olmasında etkili olur.
Polietilen köpük kalınlıkları 2 mm ile 20 mm arasında değişebilir.
Sıcağa karşı dayanıklı bir yapısı vardır. Eğer soğuk alanlarda uygulama yapılacak ise maksimum -20 derecede uygulama yapılması önerilir.
Polietilen köpük bantların kullanım alanı oldukça yaygındır. Kapalı hücre yapısına sahip olan polietilen köpük bant, ısı ve ses yalıtımı için kullanılabilir. Kapalı hücre yapısı sayesinde geçirgen değildir. Uygulaması pratik ve kolaydır. Farklı zeminlere hızlı biçimde yapışır. Esnek yapısı ile düz olmayan bölgelerde de rahatlıkla uygulama yapılabilir.
Polietilen köpüklerin başlıca kullanım alanları:
-
Herhangi bir sebeple büyük çaplı boru, su sayacı gibi aksamın yalıtılması işlemlerinde,
-
Alçıpan uygulamalarında; alçıpanın taban ve tavan döşemesinin birleşme yerlerinde,
-
Profil ile duvar ya da profil ile alçıpan arasındaki ısı ve ses yalıtımını sağlamada,
-
Otomotiv sektöründe,
-
Beyaz eşyaların birleştirme ve yapıştırma bölgelerinde,
-
Yapıların işlem görmesi gereken kısımların,
-
Ambalajlama işlemlerinde ve otomotiv, elektronik ve endüstriyel beyaz eşya, yalıtım, ambalaj gibi farklı sektörlerde kullanılabilir.
Polietilen Köpük Fiyatları Ne Kadar?
Polietilen köpük fiyatları malzemenin adedine, rengine, kalınlığına, yoğunluğuna, tasarımına vb. faktörlere göre değişiklik gösterebilir.
Polietilen köpük fiyatları ve inşaat-yapı sektöründe ihtiyacınız olabilecek tüm ürünler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz. Megabant’ta yer alan iletişim formunu doldurabilir ve sizlere hızlı bir biçimde dönüş yapmamızı bekleyebilirsiniz.
Her daim güncel tuttuğumuz stoklarımız, hızlı teslimat koşullarımız ve kaliteli ürünlerimiz ile müşterilerimizin memnuniyetini sağlamaya devam ediyoruz.
Yapı, konut ve inşaat sektörü ile ilgili aradığınız pek çok şey Megabant’ta!